І. О. ЧЕРНИЧЕНКО, О. М. ЛИТВИЧЕНКО, Л. С. СОВЕРТКОВА ДО ПРОБЛЕМИ КОНТРОЛЮ КАНЦЕРОГЕННИХ НІТРОЗАМІНІВ У ПРОДУКТАХ ХАРЧУВАННЯ

2002 – Журнал Хроматографічного товариства – т. ІІ – № 1.  – С. 11-19

УДК 614.715:547.433-007 

І. О. ЧЕРНИЧЕНКО, О. М. ЛИТВИЧЕНКО, Л. С. СОВЕРТКОВА

ДО  ПРОБЛЕМИ  КОНТРОЛЮ  КАНЦЕРОГЕННИХ НІТРОЗАМІНІВ  У  ПРОДУКТАХ  ХАРЧУВАННЯ стаття

Представлено коротку характеристику розробленого газохроматографічного методу визначення найбільш поширених і активних у канцерогенному відношенні летких N-нітрозамінів (НА) - N-нітрозодиметиламіна та N-нітрозодиетиламіна у харчових продуктах. Визначено вміст цих канцерогенів в продуктах харчування тваринного та рослинного походження, відібраних на різних м'ясопереробних підприємствах України та деяких населених пунктах Київської області, в рибі та рибних консервах, пиві та півоварному солоді. Показано, що вміст цих канцерогенів в досліджуваних продуктах в більшості зразків знаходиться нижче або на рівні гігієнічних регламентів, а перевищення стандартів може бути обумовлене або порушенням технологій приготування продуктів, або контактом їх з попередниками НА, що містяться в коптильному та сушильному газі. Розроблений метод доступний у використанні і дозволяє контролювати НА на рівнях нижче допустимих.