СТЕЛЬМАЩУК І. І., КАРБОВСЬКА Р. В. ВИЗНАЧЕННЯ ВМІСТУ ВІТАМІНУ Є В ХАРЧОВИХ ПРОДУКТАХ МЕТОДОМ ВИСОКОЕФЕКТИВНОЇ РІДИННОЇ ХРОМАТОГРАФІЇ

2006 – Журнал Хроматографічного товариства – т. VI. – № 3, 4. – С. 5-12

УДК 543.544.5.068.7,543.865.867

СТЕЛЬМАЩУК І. І., КАРБОВСЬКА Р. В.

ВИЗНАЧЕННЯ ВМІСТУ ВІТАМІНУ Є В ХАРЧОВИХ ПРОДУКТАХ МЕТОДОМ ВИСОКОЕФЕКТИВНОЇ РІДИННОЇ ХРОМАТОГРАФІЇстаття

Розроблено зручну, селективну та чутливу методику визначення жиророзчинного вітаміну Є в харчових продуктах методом обернено-фазової високоефективної рідинної хроматографії. Розділення досягнуто на колонці MOS (С18, 200 x 2.1 mm,5 µm – розмір частинок сорбенту) при температурі 40°C з градієнтним елююванням рухомої фази, що складається з води (розчин А), ацетонітрилу, (розчин В) і метанолу. Час аналізу складає 32 хвилини при швидкості подачі розчинників – 0,4 мл/хв. Визначення проводилося за допомогою ультрафіолетового та флуоресцентного детекторів, при цьому чутливість, у випадку використання флуоресцентного детектора, вище. Підготовка проб включає такі етапи як омилення жирів, екстракцію вітамінів, концентрування за допомогою роторного випарювача та розчинення у метанолі. На основі отриманих результатів показано, що методика є простою у виконанні та придатною для визначення вітаміну Є у харчових продуктах, незважаючи на складну матрицю продукту.