ПЕШУК Л. В., РАДЗИЕВСКАЯ И. Г., КИЩЕНКО В. А., ЛЕВЧУК И. В. СРАВНИТЕЛЬНЫЙ АНАЛИЗ ЖИРНОКИСЛОТНОГО СОСТАВА ТРАДИЦИОННЫХ И ЭКЗОТИЧЕСКИХ ВИДОВ СЫРЬЯ

2011 – Журнал Хроматографічного товариства – т. ХІ. – № 1-4. –  С. 42-48

УДК 665.2

ПЕШУК Л. В., РАДЗИЕВСКАЯ И. Г., КИЩЕНКО В. А., ЛЕВЧУК И. В.

СРАВНИТЕЛЬНЫЙ АНАЛИЗ ЖИРНОКИСЛОТНОГО СОСТАВА ТРАДИЦИОННЫХ И ЭКЗОТИЧЕСКИХ ВИДОВ СЫРЬЯ стаття

Вивчено склад ліпідних компонентів нетрадиційної м'ясної сировини. Показано фактори, що впливають на точність хроматографічного визначення складу жирних кислот. Зосереджено увагу на проблемі цис-транс ізомерії та можливості ідентифікації окремих груп ізомерів. Представлено склад жирних кислот найбільш поширених у м'ясній промисловості жирів традиційних сільськогосподарських та екзотичних тварин, що дозволяє використовувати наведені дані у виробництві нових м'ясних продуктів підвищеної біологічної цінності.

Ключові слова: жирова сировина, склад жирних кислот, поліненасичені жирні кислоти, клінічний вплив, ідентифікація.