КАРБОВСКАЯ Р. В., БОРИС И. И. ИДЕНТИФИКАЦИЯ АНТОЦИАНОВ ПРИ ПОМОЩИ ВЭЖХ, КАК МЕТОД ПОДТВЕРЖДЕНИЯ АУТЕНТИЧНОСТИ ФРУКТОВО- ЯГОДНОГО СЫРЬЯ И ГОТОВОЙ ПРОДУКЦИИ

2008 – Журнал Хроматографічного товариства – т. VІІI. – № 3, 4.  –  С. 13-33

УДК 543.544.5.068.7. 543.61

КАРБОВСКАЯ Р. В., БОРИС И. И.

ИДЕНТИФИКАЦИЯ АНТОЦИАНОВ ПРИ ПОМОЩИ ВЭЖХ, КАК МЕТОД ПОДТВЕРЖДЕНИЯ АУТЕНТИЧНОСТИ ФРУКТОВО-ЯГОДНОГО СЫРЬЯ И ГОТОВОЙ ПРОДУКЦИИстаття

Розроблено метод якісного визначення антоціанів методом високоефективної рідинної хроматографії з використанням спектрофотометричного детектора. Ідентифікацію здійснювали за часом утримування сигналів антоціанів у видимій області, а також шляхом порівняння профілів хроматограм різних видів фруктів та ягід. Проаналізовано антоціановий склад зразків соків, вичавлених зі свіжих фруктів та ягід та відновлених з концентратів. Даний метод визначення антоціанового складу забарвленої пігментами фруктово-ягідної сировини та готової продукції дає достовірні відомості про якісний склад продукту та може бути використаний для підтвердження аутентичності цієї сировини. Наведено хроматограми фальсифікованої продукції.