ЩУПАК А. П., ЯВОРСЬКА О. В., СЛУШНА В. С. КАНЦЕРОГЕННІ РЕЧОВИНИ В ПОВІТРІ РОБОЧОЇ ЗОНИ ЯК ФАКТОР РИЗИКУ ДЛЯ ПРАЦЮЮЧИХ НА ПІДПРИЄМСТВАХ, ПІДПОРЯДКОВАНИХ ДЗ «СЕС НА ПІВДЕННО-ЗАХІДНІЙ ЗАЛІЗНИЦІ»

2008 – Журнал Хроматографічного товариства – т. VІІI. – № 1, 2. –  С. 27-32

УДК 615.9/613.3:613.6:656.2:001.5

ЩУПАК А. П., ЯВОРСЬКА О. В., СЛУШНА В. С.

КАНЦЕРОГЕННІ РЕЧОВИНИ В ПОВІТРІ РОБОЧОЇ ЗОНИ ЯК ФАКТОР РИЗИКУ ДЛЯ ПРАЦЮЮЧИХ НА ПІДПРИЄМСТВАХ, ПІДПОРЯДКОВАНИХ ДЗ «СЕС НА ПІВДЕННО-ЗАХІДНІЙ ЗАЛІЗНИЦІ»стаття

Праця робітників багатьох професій, пов'язаних із забезпеченням руху потягів, здійснюється під впливом комплексу шкідливих факторів виробничого середовища, в тому числі канцерогенних речовин у повітрі робочої зони. Запобігання шкідливого впливу канцерогенних речовин на виробництві, яке має велике значення для профілактики професійного раку, неможливе без регулярного лабораторного моніторингу. Централізованою санітарно-гігієнічною лабораторією ДЗ «СЕС на Південно-Західній залізниці» протягом 2005–2007 років здійснювався контроль за 15 канцерогенними речовинами у повітрі робочої зони підпорядкованих підприємств. Вимірювання канцерогенних речовин складали 12–37 % від загальної кількості проб. Для цих речовин частка проб із перевищенням санітарно-гігієнічних нормативів була достовірно вища, ніж для загальної сукупності проведених вимірювань. Вміст пилу деревини, епіхлоргідрину та свинцю у більшості проб перевищував гігієнічні нормативи.