А. Н. ЛОВЯГИН, Л. А. ШЕВЧЕНКО, В. П. КОВАЛЬЧУК ПРИМЕНЕНИЕ ИОННОЙ ХРОМАТОГРАФИИ ДЛЯ ИЗУЧЕНИЯ СТОЙКОСТИ СПИРТНЫХ НАПИТКОВ
2005 – Журнал Хроматографічного товариства – т. V. – № 1. – С. 21-28
УДК 543.544
ЛОВЯГИН А. Н., ШЕВЧЕНКО Л. А., КОВАЛЬЧУК В. П.
ПРИМЕНЕНИЕ ИОННОЙ ХРОМАТОГРАФИИ ДЛЯ ИЗУЧЕНИЯ СТОЙКОСТИСПИРТНЫХ НАПИТКОВ - стаття
Вивчено можливість дослідження стійкості спиртних напоїв методом іонної хроматографії. Наведено основні метрологічні характеристики для визначення катіонів літію, амонію, натрію, калію, кальцію та магнію: стандартна похибка оцінки регресійної кривої, критерій однорідності Кохрена, об’єднане відносне стандартне відхилення (pooled RSD) та ін. Межі визначення катіонів складають не більше 0,05 мг/дм3.
Показано, що метод іонної хроматографії може застосовуватися для вивчення складу осадів, що дозволяє прогнозувати стійкість продукції або визначитися з причинами її зниження. Досліджено осади в винному напої та горілці, встановлено їх якісний та кількісний склад. Загальний час визначення не перевищує 60 хв.