В. М. ДРУЗЮК, Т. М. ЯРМОЩУК АНАЛІЗ МЕТОДІВ МОНІТОРИНГУ ЗАБРУДНЕННЯ АТМОСФЕРИ ТА МЕТРОЛОГІЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ У ВІДПОВІДНОСТІ ДО МІЖНАРОДНИХ СТАНДАРТІВ

2004 – Журнал Хроматографічного товариства – т. ІV – № 2. – С. 10-15

УДК 006.05

ДРУЗЮК В. М., ЯРМОЩУК Т. М.

АНАЛІЗ МЕТОДІВ МОНІТОРИНГУ ЗАБРУДНЕННЯ АТМОСФЕРИ ТА МЕТРОЛОГІЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ У ВІДПОВІДНОСТІ ДО МІЖНАРОДНИХ СТАНДАРТІВ стаття

Залежно від специфіки промислових, топографічних або кліматичних особливостей в різних країнах діють різні системи контролю якості повітря. У багатьох випадках отримані результати про стан забруднення, неналежного метрологічного забезпечення, методів контролю та обробки результатів спостереження можуть розрізнятися між собою.

Для забезпечення успішного міжнародного обміну даними технічним комітетом ISO зроблено спробу розробки критеріїв порівняння існуючих та створюваних методів контролю якості навколишнього повітря, а також отриманих результатів, що знайшло відображення у міжнародних стандартах: ISO 4225, ISO 4226, ISO 4227.

Порядок приведення до стандартних умов даних про виміри температури, тиску та вологості під час відбору проб повітря регламентується стандартом ISO 6879.

Необхідна кількість даних, які використовуються при обміні інформацією про якість повітря навколишнього середовища, визначається міжнародним стандартом ISO 7168.

Стандарт ISO 9359 рекомендує метод розшарованої вибірки, яка дозволяє скоротити кількість викидів в атмосферу для отримання достовірної оцінки параметрів якості повітря.