А. Н. ХОХЛОВ, Й. ЗРОСТЛИКОВА ХАРАКТЕРИСТИКА СЕРИЙНЫХ СИСТЕМ GC-TOFMS, GCXGC-TOFMS, ICP-TOFMS и LC-TOFMS ПРОИЗВОДСТВА LECO® (США) В КОНТЕКСТЕ СОВРЕМЕННЫХ ЭКОЛОГИЧЕСКИХ ПРОБЛЕМ

2004 – Журнал Хроматографічного товариства – т. ІV – № 1. – С. 21-37

ХОХЛОВ А. Н., ЗРОСТЛИКОВА Й.

ХАРАКТЕРИСТИКА СЕРИЙНЫХ СИСТЕМ GC-TOFMS, GCXGC-TOFMS, ICP-TOFMS И LC-TOFMS ПРОИЗВОДСТВА LECO® (США) В КОНТЕКСТЕ СОВРЕМЕННЫХ ЭКОЛОГИЧЕСКИХ ПРОБЛЕМ стаття

Глобальна екологічна ситуація визначає потребу у принципово нових методах конт­ролю, що поєднують швидкість і високе розв’язання, обробку великих об­сягів інформації зі швидкістю реагування та ін. У відповідь на ці запити, фірма LECO (США) розробила серію швидкісних систем, що грун­ту­ються на мас-спектрометричному детектуванні.

Система GC TOFMS Pegasus® III генерує та обробляє мас-спектри із швидкістю до 500 повних (діапазон від 5 до 1000 од.) спектрів за 1 с. Це особливо  необхідно для обробки вузьких піків (менше 1 с) сучасних швидких GC, що особливо актуально у  зв’язку з розвитком ортогональної двовимірної газової хроматографії. Разроблено опцію GCxGC TOFMS Pegasus 4D, здатну у межах 1 год розділити складні суміші (нафтопродукти, парфуми, ароматизатори, залишки пестицидів, продукти піролізу тощо) на сотні–десятки тисяч індивідуальних компонентів з їхньою ідентифікацією. Повнота спектрів, що генеруються TOFMS, дозволяє програмно розшифровувати складні хроматографічні піки, розширює динамічний діапазон калібрувань.

Система Unique™ – це LC-TOFMS інструмент, що використовує або ESI, або APCI іонізаційний інтерфейс. Іони подаются в зону прольоту імпульсами з частотою 5 000 Гц, які сумуються потім у 100 спектрів/с повного діапазону мас (до 6 000 од.). Unique – інструмент з високою здатністю розділення мас (> 2 000) та точністю їх визначення (5 ppm). У поєд­нанні з швидкою рідинною хроматографією це потужний інструмент для швидкого скринінгу цільових та невідомих аналітів у фармакологічних препаратах, екологічних пробах тощо.

Система ICP TOFMS Renaissance® призначена для визначення елементного складу та ізотопних відношень твердих, рідких та газо­подібних проб у широкому діапазоні концентрацій, від слідових (ppb–ppt). Новий, по­довжньо-осьовий тип TOFMS сягає швидкості до 30 000 повних мас-спектрів в 1 с, що означає здатність розв’язувати тонкі задачі і набли­зитися до теоретично можливого ліміту визначення ізотоп­них співвід­ношень. Система працює з різноманітними вхідними пристроями.

Уніфікований для GC TOFMS та LC TOFMS систем програмний пакет Chroma TOF™ легко маніпулює потужними потоками даних без втрати їх цілісності.