Статті

Вавріневич О.П., Гиренко Д.Б., Гиренко Т.В., Омельчук С.Т., Сирота А.В. Удосконалення аналітичного визначення залишкових кількостей діючих речовин класу триазолів у соках

УДК 632.95.028:543.06: [635.1/.7+634.7+633.5/.8]
DOI: 10.15407/zht2020.66.024

Вавріневич О.П., Гиренко Д.Б., Гиренко Т.В., Омельчук С.Т., Сирота А.В.

Удосконалення аналітичного визначення залишкових кількостей діючих речовин класу триазолів у соках

На сьогоднішній день найбільш поширеними серед фунгіцидів, дозволених до застосування в Україні та , а також в інших країнах, є сполуки класу триазолів. Соки, як продукт переробки сільськогосподарської сировини, можуть споживатися широким колом населення. Метою роботи була розробка аналітичних методів визначення сполук класу триазолів (дифеноконазолу та пропіконазолу) в соках для забезпечення контролю якості сільськогосподарської продукції, вирощеної із застосуванням цих фунгіцидів.
Визначені умови хроматографування дифеноконазолу та пропіконазолу методом газорідинної хроматографії з використанням капілярної колонки SH-Rxi-5ms (30 м  0,25 мм) та електронозахватного детектора. Були встановлені оптимальні умови хроматографування дифеноконазолу: температура термостата колонки – 280 С, температура випарника – 290 С, температура детектора – 300 С. Час утримування за даних умов складав для ізомеру 1 – 6,91 ± 0,1 хв., для ізомеру 2 – 7,04 ± 0,1 хв. Лінійний діапазон детектування – 0,01–0,04 мкг/см3. Також Встановлені оптимальні умови хроматографування пропіконазолу: температура термостата колонки в режимі програмування: початкова Т – 100 С з витримкою 1 хв., від 90С до 260С – швидкість підйому температури 40 С/хв., витримка – 7,45 хв.; температура випарника – 270 С; температура детектора – 280 С. Час утримування за даних умов складав для ізомеру 1 – 3,49 ± 0,1 хв., для ізомеру 2 – 3,57 ± 0,1 хв. Лінійний діапазон детектування – 0,01–0,05 мкг/см3.
Встановлено та описано рівнянням лінійної регресії градуювальну залежність площі піків досліджуваної речовин від її концентрації.
Ключові слова: дифеноконазол, пропіконазол, газорідинна хроматографія, фунгіциди, триазоли, соки.

ЛІТЕРАТУРА

1. Перелік пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні (Офіційне видання). Київ: Юнівест Медіа, 2020, 895 C.
2. Sandra M. Garland, Robert C. Menary, Noel W. Davies Dissipation of Propiconazole and Tebuconazole in Peppermint Crops (Mentha piperita (Labiatae)) and Their Residues in Distilled Oils J. Agric. Food Chem. 1999, 47, 1, P. 294–298. DOI: 10.1021/jf980120e
3. Shen W.I., Yang W., Shen C., Zhao Z., Xu J., Ding T. Determination of difenoconazole residue in foods by gas chromatography-negative chemical ionization mass spectrometry. Chinese journal of chromatography. 2007. May. 25(3). P. 418–421.
4. T. Kadifkova Panovska, Z. Kavrakovski, S. Bauer Determination of propiconazole residues in tomatoes by gas chromatography. Bulletin of the Chemists and Technologists of Macedonia, Vol. 19, No 1, P. 27–33.
5. Новохацька О.О., Ліпавська А.О., Коршун О.М., Вавріневич О.П., Омельчук С.Т. Аналітичне забезпечення гігієнічного контролю залишкових кількостей флуфенацету в об’єктах навколишнього середовища та картоплі. Журнал Хроматографічного товариства. 2018. Том XVII, С. 17–24. DOI: 10.15407/zht2018.64.017
6. PPDB: Pesticide Properties Data Base. URL: http://sitem.herts.ac.uk/aeru/footprint/en/
7. ДСТУ ISO 8466-1-2001. Якість води. Визначання градуювальної характеристики методик кількісного хімічного аналізу. Частина 1. Статистичне оцінювання лінійної градуювальної характеристики (ISO 8466-1:1990, IDT). 10 С.
8. Про використання норм точності і правильності вимірювань при здійсненні контролю за вмістом хімічних речовин в продовольчій сировині, продуктах харчування і об’єктах довкілля і відповідності між величинами МДР і ГДК і границями аналітичного визначення хімічних речовин. Постанова МОЗ України. № 20, 20.04.1999.