Статті

Єгорова А.В., Лоскутова Ю.О., Войтюк О.Д., Мальцев Г.В., Малинка Є.В., Скрипинець Ю.В. Визначення куркуміну в бульйонних кубиках методом високоефективної тонкошарової хроматографії

УДК 543.544:615.07
DOI: 10.15407/zht2020.66.004

Єгорова А.В., Лоскутова Ю.О., Войтюк О.Д., Мальцев Г.В., Малинка Є.В., Скрипинець Ю.В.

Визначення куркуміну в бульйонних кубиках методом високоефективної тонкошарової хроматографії

В даний час для контролю якості продукції у фармацевтичній і харчовій промисловості широко використовується метод високоефективної тонкошарової хроматографії (ВЕТШХ). При виробництві харчових продуктів найважливішою вимогою є контроль вмісту різних добавок (консервантів, барвників, антиоксидантів).
Вперше запропоновано методику визначення куркуміну методом високоефективної тонкошарової хроматографії у бульйонних кубиках «Gallina Blanca». Детектування здійснювали методом денситометричного сканування з використанням обладнання фірми CAMAG при вимірюванні поглинання за довжини хвилі 265 нм. Методика заснована на визначенні площі піку куркуміну на хроматограмі в залежності від його концентрації. Вміст куркуміну визначають за градуювальним графіком.
Розроблена методика валідована за наступними показниками: специфічність, лінійність, точність і межа виявлення. Градуювальний графік є лінійним в діапазоні концентрацій куркуміну 120–520 нг/пляму, межа виявлення складає 65 нг/пляму. Специфічність методики ґрунтується на можливості однозначно оцінювати аналізовану речовину в присутності інших компонентів і підтверджується шляхом використання зовнішнього стандарту. Плями на хроматограмах досліджуваного розчину і розчину порівняння збігаються за значенням Rf, що підтверджує специфічність методики.
Правильність оцінювали за результатами аналізу різних наважок. Вимога до статистичної незначущості систематичної похибки виконується. Запропонована методика характеризується задовільними метрологічними характеристиками та простотою виконання.
Ключові слова: високоефективна тонкошарова хроматографія, куркумін, валідація.

ЛІТЕРАТУРА

1. Carolina Alves R., Perosa Fernandes R., Fonseca-Santos B., Damiani Victorelli F., Chorilli M. A Critical Review of the Properties and Analytical Methods for the Determination of Curcumin in Biological and Pharmaceutical Matrices. Crit. Rev. in Anal. Chem., 2018. Р. 1–12. doi:10.1080/10408347.2018.1489216
2. Kotra, V.S.R., Satyabanta, L., Goswami, T.K. A critical review of analytical methods for determination of curcuminoids in turmeric. J. Food Sci. Technol. 2019. 56. Р. 5153–5166. https://doi.org/10.1007/s13197-019-03986-1
3. Kadam P.V., Bhingare C.L., Nikam R.Y., Pawar S.A. Development and validation of UV Spectrophotometric method for the estimation of curcumin in cream formulation. Pharm Methods, 2013. 4. Р. 43–45. https://doi.org/10.1016/j.phme.2013.08.002
4. Sharma K., Agrawal S.S., Gupta M. Development and validation of UV spectrophotometric method for the estimation of curcumin in bulk drug and pharmaceutical dosage forms. Int. J. Drug Dev. & Res., 2012. 4(2). P. 375-380.
5. Mishra J., Tripathi A., Misra K., Sarada S.K.S. HPTLC: A tool for determination of curcumin in mammalian samples. Int. J. Pharmacog. Phytochem. Res., 2017. 9(4). P. 498-501. DOI: https://doi.org/10.25258/phyto.v9i2.8120
6. Baghel U.S., Nagar A.S., Pannu M. et al HPLC and HPTLC methods for simultaneous estimation of quercetin and curcumin in polyherbal formulation. Indian J. Pharm. Sci., 2017. 79. Р. 197–203. https://doi.org/10.4172/pharmaceutical-sciences.1000217
7. Naidu M.M., Shyamala B.N., Manjunatha J.R., Sulochanamma G., Srinivas P. Simple HPLC Method for Resolution of Curcuminoids with Antioxidant Potential. J. of Food Sci., 2009. 74(4), Р. C312–C318. doi:10.1111/j.1750-3841.2009.01124.x
8. Panigrahi S., Hirlekar R. A new stability-indicating RP-HPLC method for determination of curcumin: An application to nanoparticulate formulation. Int. J. Pharmacy Pharm. Sci., 2016. 8 (12). Р. 149-155. https://doi.org/10.22159/ijpps.2016v8i12.14473
9. Erpina E., Rafi M., Darusman L.K. et al. Simultaneous quantification of curcuminoids and xanthorrhizol in Curcuma xanthorrhiza by high-performance liquid chromatography. J. Liq. Chromatogr. Relat. Technol. 2017. 40. Р. 635–639. https://doi.org/10.1080/10826076.2017.1343729
10. Zhang J., Jinnai S., Ikeda R., Wada M., Hayashida S., Nugraha S.N., Batubara I., Rahmat M., Alatas H. Fluorometric Based Procedure for Measuring Curcumin Concentration in Commercial Herbal Medicines. Optik (Stuttg) 2017. 149. Р. 125–131. DOI:10.1016/j.ijleo.2017.09.029
11. Mazzarino L., Bellettini I. C., Minatti E., Lemos-Senna E. Development and Validation of a Fluorimetric Method to Determine Curcumin in Lipid and Polymeric Nanocapsule Suspensions. Braz. J. Pharm. Sci. 2010. 46. Р. 219–226. DOI:10.1590/S1984-82502010000200008
12. Zhang D., Ouyang X., Ma J. et al. Electrochemical behavior and voltammetric determination of curcumin at electrochemically reduced graphene oxide modified glassy carbon electrode. Electroanalysis. 2016. 28. Р. 749–756. https://doi.org/10.1002/elan.201500494
13. Ziyatdinova G.K., Nizamova A.M., Budnikov H.C. Voltammetric determination of curcumin in spices. J. Anal. Chem. 2012. 67. Р. 591–594. https://doi.org/10.1134/S1061934812040132
14. Wang F., Huang W. Determination of curcumin by its quenching effect on the fluorescence of Eu3+-tryptophan complex. J. Pharm. Biomed. Anal., 2007. 43(1). Р. 393–398. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jpba.2006.07.007
15. Malynka O.V., Vielts М.Е., Yegorova А.V., Scrypynets Yu.V., Antonovich V.P. New luminescent probe based on europium (III) complex for determination of curcumin VONU Chem. 2019. 24. 2(70). Р. 96–106. http://dx.doi.org/10.18524/2304-0947